Η μάσκα αυτή δημιουργεί ένα μη διαπερατό φίλμ ανάμεσα στην επιδερμίδα και στην ατμόσφαιρα, το οποίο ενεργοποιεί μια διαδικασία που λέγεται όσμωση και βοηθά τους πόρους να ανοίξουν απαλά και να αποδεσμεύσουν το εγκλωβισμένο σμήγμα (μαύρα στίγματα).

 

Η ζελατίνη είναι το κολλαγόνο που υπάρχει ανάμεσα στους χόνδρους των οστών αλλά και στο δέρμα των βοοειδών. Είναι πηγή πρωτεΐνης.

Φυσικά, υπάρχει και ζελατίνη (ή πηκτίνη) φυτικής προέλευσης, το γνωστό άγαρ-άγαρ που πωλείται σε καταστήματα πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή σε μεγάλα μπαχαράδικα. Έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες και δυνατότητες με τη ζελατίνη ζωϊκής προέλευσης αλλά προέρχεται από κυρίως ή αποκλειστικά από λευκά φύκια και είναι ένα αρκετά ακριβό μπαχαρικό.

 

Τι συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή:

Έρευνα στο Tokyo University of Agriculture and Technology απέδειξε την χρησιμότητα της ζελατίνης στο να δείχνει πιο νεανικό το δέρμα. Χώρισαν τα ποντίκια σε τρεις ομάδες: αυτά που δεν τα εξέθεσαν καθόλου σε ακτίνες UV, αυτά που τα εξέθεσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα αυξάνοντας τον χρόνο έκθεσης τους σταδιακά, και αυτά που τα εξέθεσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα αυξάνοντας τον χρόνο έκθεσης τους σταδιακά αλλά τους έδιναν στην τροφή τους ζελατίνη.

Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους! Τα ποντίκια που εξέθεσαν σε ακτίνες UV είχαν 53% περισσότερη απώλεια κολλαγόνου από αυτά που δεν εκτέθηκαν καθόλου σε ακτίνες UV. Αυτά που εκτέθηκαν σε ακτίνες UV αλλά κατανάλωναν ζελατίνη στην τροφή τους δεν έχασαν σχεδόν καθόλου κολλαγόνο… για την ακρίβεια αυξήθηκε το κολλαγόνο τους κατά 17%.

Το να προσθέτουμε φαγητά που αυξάνουν ή ενισχύουν το κολλαγόνο στη διατροφή μας είναι μια καλή εναλλακτική των ενέσιμων υλικών. Παρακάτω λοιπόν, ακολουθούν 2  συνταγές που συμβάλλουν ιδανικά σ’αυτό τον σκοπό, σε οποιαδήποτε μορφή, είτε αυτή του εδέσματος, είτε της απλής μα αποτελεσματικότατης μάσκας ομορφιάς…

 

Υλικά

  • 5 gr σκόνη ζελατίνης
  • 10 ml φρέσκο, παγωμένο γάλα
  • 10 ml βραστό νερό
  • 10 gr ενεργό άνθρακα
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 1 σταγόνα αιθέριο έλαιο μέντας